Terwijl de winst van Shell vorig jaar met 80 procent is gedaald, ging de beloning van topman Ben van Beurden met slechts 9 procent omlaag. De beloningscommissie vindt dat hij goed werk heeft geleverd en heeft zijn jaarbonus zelfs iets verhoogd. 

Dat blijkt uit het jaarverslag dat de Brits-Nederlandse energiereus donderdag heeft gepubliceerd.

Shell-topman Ben van Beurden ontving over 2015 een beloning exclusief de pensioenbijdrage van 5,1 miljoen euro, ruim een half miljoen minder dan een jaar eerder. Dat is hoofdzakelijk te wijten aan de prestatiebonus in aandelen, die fors lager uitvalt.

Shell heeft veel last van de dalende olieprijs, daardoor staat de koers van het aandeel al een tijd onder druk. Eind 2015 was een aandeel Shell bijna een kwart minder waard dan aan het begin van het jaar. In januari dit jaar dook de koers zelfs even onder de 17 euro, het laagste niveau in bijna zeven jaar.

De relatief zwakke prestaties van Shell op de beurs voelt Van Beurden direct in de portemonnee. Waar de prestatiebonus in aandelen over 2014 nog 863 duizend euro bedroeg, was dat voor 2015 nog maar 163 duizend euro.

Hogere jaarbonus

Toch blijft de total beloning van Van Beurden redelijk op peil, omdat zijn vaste salaris en de jaarbonus iets omhoog zijn gegaan. De Shell-baas kreeg vorig jaar een vast salaris van 1,43 miljoen euro, 2 procent meer dan een jaar eerder. De jaarbonus steeg met twee ton naar 3,5 miljoen euro.

Opmerkelijk, omdat de operationele winst van Shell vorig jaar met 80 procent is gedaald. De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief bijzondere posten, de maatstaf voor het concern en de financiële markten, bedroeg vorig jaar 3,8 miljard euro. In 2014 stond er nog 19 miljard euro onder de streep.

Gewaardeerd leiderschap

De beloningscommissie vindt dat Shell-topman Van Beurden, ondanks de nodige tegenslag, toch goed werk heeft geleverd, blijkt uit het jaarverslag. Van Beurden heeft volgens de commissarissen leiderschap getoond door de bezem te halen door Shells activiteiten op het gebied van olie- en gaswinning.

Zo stopte Shell in september met een teerzandproject in Canada, waardoor het concern een eenmalige last van 2 miljard dollar moest nemen. Een maand eerder trok Shell plotseling de stekker uit de boorcampagne in wateren ten noorden van Alaska, nadat de eerste resultaten van proefboringen teleurstellend bleken. De beloningscommissie noemt de beslissingen van Van Beurden "gedurfd".

Ook roemen de commissarissen de rol die Van Beurden heeft gespeeld bij de overname van de Britse gasreus BG. Shell is klaargestoomd voor de nabije toekomst, waarbij de focus ligt op gas en winning van olie in de diepzee. Reden genoeg om de bonus voor de hoogste baas te verhogen.

Eenmalige pensioenbijdrage

Overigens zag Van Beurden zijn totale beloning vorig jaar met bijna 19 miljoen euro dalen ten opzichte van een jaar eerder. Dat komt omdat hij in 2014, het eerste jaar dat hij aan het roer van de energiereus stond, een eenmalige pensioenbijdrage kreeg van 10,7 miljoen euro.

Ook ontving Van Beurden een eenmalige belastingvergoeding van 7,9 miljoen euro, omdat hij van Engeland naar Nederland moest verhuizen. Dat gaf een extra belastingpost, die Shell compenseerde met een vergoeding.

Lees ook

Topman Shell: komende 30 jaar meer auto's op diesel en benzine

Waarom meer gas verstandig is voor Shell

Pikant: BG na overname door Shell geen lid meer van milieuclub

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl